We kijken allemaal op onze eigen manier naar de wereld en vanuit onze eigen context. Onze eigen achtergrond; wat er in je leven is gebeurd en wat andere mensen in je omgeving hebben meegemaakt. Dit vormt ons. Het bepaalt voor een groot gedeelte wie we zijn en het bepaalt ook hoe we naar de wereld kijken.

En we kijken en oordelen dus ook vanuit deze context. We kijken en oordelen vanuit ons eigen perspectief. Hoe goed de bedoelingen ook, het is voor veel mensen lastig om dit perspectief los te laten en te ontstijgen. En dat is misschien ook wel logisch want het biedt herkenning, een referentie kader en houvast.

Maar er zijn ook mensen die hun eigen kaders en context wel kunnen ontstijgen en vanuit een vrij en open perspectief naar de wereld kijken. Wellicht is hun achtergrond en context dat ze dit hebben geleerd.

Deze mensen kunnen er door hun open houding onvoorwaardelijk voor anderen zijn. Ze kunnen luisteren zonder te spreken, ze kunnen er zijn zonder te oordelen, ze kunnen houden van zonder het er mee eens te zijn, ze kunnen accepteren zonder te begrijpen en ze kunnen advies geven zonder oordeel. En ze zijn er voor je. Altijd. Maakt niet uit wat er gebeurt. Deze mensen zijn schaars. En het zijn degenen waar ik naar op kijk. Het zijn de mensen die ik qua benadering van anderen bewonder.

Ik wil zijn zoals zij zijn en ik weet niet of me dat zal lukken. Ik probeer het en ik hoop dat het me lukt. Misschien niet altijd, als het maar vaak genoeg is.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com